Program Efikasnog učenja – Čitaonica – TR HUB


Zašto?
Prva asocijacija na pojam “učenje” u većini slučajeva kod dece je – dosada i napor. Deca već u drugom razredu Osnovne škole počinju da razvijaju uverenje da učenje predstavlja napor i počinju da mrze školu. Međutim, oni ne mrze učenje kao takvo, rado posvećuju vreme usvajanju stvari koje ih interesuju i nemaju problem da zapamte imena omiljenih fudbalera, godine kada je njihov tim osvojio zlato, provode sate čitajući stripove i rešavaju zadatke i strategije igrajući igrice, ali kad treba da nauče gradivo iz istorije koja sadrži godine i imena, ili da usvoje neku definiciju, pročitaju lektiru, tu dolazi do otpora. Uglavnom roditelj mora da nadgleda i tera dete da uči, uvodeći nagrade u vidu korišćenja telefona i pribegava različitim strategijama za motivaciju deteta. Razlog leži u pogrešnom pristupu ka samom procesu učenja i uglavnom takav pristup tradicionalnog učenja bez praktične upotrebe dovodi do podsticanja različitih smetnji poput poremećaja pažnje, disleksije, straha od javnog nastupa, niskog samopouzdanja, neusredsređenosti kod deteta i nemogućnosti da se fokusira, isplanira i istraje u zadacima koje treba da obavi. U mladom dobu dete razvija veštine koje će koristiti i u odraslom dobu prenoseći ih na sve životne situacije, a ne samo na odnos ka učenju za školu. Iz tog razloga je od izuzetnog značaja da dete usvoji pravilne navike što ranije.

Šta?
Naš mozak uči kroz iskustvo. Učenje podataka napamet, nasilno ih ubacujući u glavu i ponavljajući ih kako bismo ih zapamtili – vredi samo za kratkotrajno pamćenje, predstavlja dosadan i nemaštovit proces i ne nudi nikakvo upotrebno znanje koje bi mozgu olakšalo proces upijanja. Ono što mi treba da uradimo jeste da učenje prilagodimo prirodnom načinu usvajanja podataka našeg mozga. Učenje predstavlja kompleksan proces koji ima svoje korake.
1. korak je ČITANJE materijala zarad informisanja o podacima koje treba da usvojimo.
2. korak je ORGANIZACIJA tih podataka o kojima smo se informisali.
3. korak je PAMĆENJE i pronalaženje upotrebne vrednosti podataka kojim baratamo. Ovo su neophodni koraci za proces učenja bilo kog gradiva i ono što mi možemo da uradimo jeste da razvijemo određene veštine da ti koraci budu što kvalitetniji i efikasniji, štedeći nam vreme i povećavajući nam motivaciju za učenjem, tako što mozgu nudimo da na prirodan način nauči i usvoji podatke, kao i da ih se kasnije lakše seti i poveže.

Korak: Brzo Čitanje
Neki od izazova prilikom tradicionalnog čitanja su pad koncentracije (dešava se da čitajući shvatimo da su nam misli odlutale na pola stranice i da se nismo ni koncentrisali na čitanje, pa moramo da se vraćamo i ponovo pročitamo već pročitano), predugo vreme čitanja (izgovaramo reči u sebi – subvokalizacija – dok čitamo, a mozak može mnogo više informacija da primi za vreme koje mu je potrebno da ih zapravo naglas izgovori. Zbog subvokalizacije nam je potrebno više vremena da pročitamo određeni pasus, što stvara otpor ka čitanju), zaboravljanje pročitanog ili bitnih podataka poput godina, brojeva, imena i slično (mozak pamti priču, sliku, zvuk – u principu ono što podrazumevamo pod funkcijama desne hemisfere. Ukoliko ne zastanemo tokom čitanja, ne napravimo asocijaciju ili belešku, mozak će preleteti podatke kojima se bavi leva hemisfera i baziraće se na pamćenju priče oko njih), bol u očima nakon dužeg čitanja.
Trening Brzo Čitanje predstavlja skup veština i tehnika koje olakšavaju našem mozgu da određen tekst pročita mnogo brže, a da u isto vreme zadrži razumevanje kao pre treninga, čak i da ga poboljša, što proveravamo testiranjima tokom celog trajanja kursa. Za starije na samom treningu radimo vežbe za poboljšanje funkcija mozga i očiju, učimo kako da selektujemo bitno od nebitnog i da tokom samog čitanja u pravilnim vremenskim razmacima pravimo beleške od pročitanog. Ispravljamo nepravilnosti nastale tradicionalnim čitanjem, tako da dete nakon kursa mnogo brže čita sa istim razumevanjem, a u isto vreme nema problem sa koncentracijom i ima pravilne navike i volju za čitanjem bilo koje literature. Sa mlađim polaznicima krećemo od učenja slova i povezivanjem glasova sa kratkim rečima kroz asocijacije i slike, stvarajući savršenu bazu za dalje korake veštine čitanja. Unapred sprečavamo nepravilnosti koje mogu nastati tradicionalnom metodom čitanja i pažljivo odabranim vežbama razvijamo mikromotoriku, fokus, pažnju i veštinu prepoznavanja reči kao slike, nasuprot sricanju u sebi. Dete nakon kursa ume da prepozna slova i čita skupove glasova, pažnja i fokus su mu na visokom nivou i poseduje savršenu bazu za dalje napredovanje u veštini čitanja.